Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

Акафіст святій великомучениці Ірині

107410841094_10301088108010851072_1_400

Кондак 1

Обраній Богом від роду ідолослужителів на просвіщення язичників, богомудрій і преславній невісті Христовій, подячний і хвалебний спів приносимо тобі, молитвеники твої, свята і ба­гатостраждальна мученице Ірино. Ти ж, маю­чи сміливість перед Господом, визволи нас від усяких бід і скорбот, щоб ми взивали до тебе:

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Ікос 1

Ангельську чесну і вселюб’язну чистоту, свя­та великомученице Ірино, ти непорочно зберег­ла і з ангелами на Небесах сподобилася співа­ти трисвяту пісню Богу, почуй нас, що тобі вірно співають на землі:

Радуйся, бо ти прийняла Духа Святого і Ним ідолів подолала; радуйся, бо ти заручників зем­них ради Небесного Жениха відкинула.

Радуйся, Богом Отцем наперед визначена страждати подібно до Сина Його; радуйся, бо ти покликана Сином Божим із темряви до бла­годатного світла заради страждань.

Радуйся, бо ти убілила ризи твої на землі в крові Агнчій; радуйся, бо ти в чертозі Небесно­му царюєш з Христом на Небесах.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 2

Свята мучениця Ірина, бачачи себе поставле­ною батьком на величному стовпі, помишляла про провидіння Боже і створення Неба і землі, розумом підносячись від темряви ідолослужіння до світла істинного Бога, Йому ж вірні співа­ють: алилуя.

Ікос 2

Премудрості Божої вмістилищем була ти, не­порочна отроковице, з молодості ти відмовилася від світу і всього, що в ньому, бо всією душею ти полюбила Христа Жениха, Йому ж ти нарівні з апостолами послужила, серед язичників про­повідуючи Бога істинного. Заради цього, тако­му твоєму розуму дивуючись, промовляємо так:

Радуйся, діво євангельська, віри Христової і добрих діл сповнена; радуйся, більше за муд­реців світу цього премудрістю напоєна.

Радуйся, апостольське проповідання Христо­вого благовістя; радуйся, дівства і чистоти пре­славна окрасо.

Радуйся, бо зброєю хреста Христового ти при­мушуєш тікати демонів; радуйся, бо ти своїми молитвами багатьох до Христа приводиш.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 3

Силою, дарованою тобі від Бога, одяглася ти, свята мученице Ірино, у святому хрещенні, коли пресвітер Тимофій просвітив тебе, дав тобі по­слання святих апостолів і цим покликав тебе на велике апостольське служіння. Ти ж, спов­нена Духом Премудрості, без страху скрушила золотих ідолів перед лицем царя, батька твого Лікинія, і як раба Господня сповідала єдину віру православну в Бога Отця, і Сина, і Святого Духа, взиваючи: алилуя.

Ікос 3

Маючи, свята Ірино, звище дану тобі пре­мудрість і силу, коли батько твій Лікиній, бага­то разів називаючи тебе Пенелопою, примушу­вав тебе поклонитися ідолам, ти сказала йому: «Ірина я, так нарік мене ангел у видінні, і так я у святому хрещенні названа, щоб не служила бісам, яких ти називаєш богами. Єдиний Бог мій, Якому я поклоняюся, і Жених мій улюбле­ний, Господь Ісус Христос». Ми ж, сміливістю твоєю укріплені, приносимо тобі похвали ці:

Радуйся, стовпе віри і утвердження христи­янського житія; радуйся, співрозмовнице і Христа служителько.

Радуйся, орлице, Отцем Небесним для просвіщення словом обдарована; радуйся, в землі батька твого ти служіння ідолам викоренила.

Радуйся, як голуб, орел і ворон подвиг твій дарами своїми ти сповістила; радуйся, бо знаменнями твоєї перемоги були оливка, вінець і змій.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 4

Бурю тяжких випробувань підняв на тебе ворог роду людського, коли батько твій нака­зав кинути тебе під копита диких коней на на­ругу і роздроблення тіла. Найлютіший з них наскочив на Лікинія і, розбивши плече його, потоптав його до смерті; тебе ж голосом людсь­ким назвав на ім’я. Ти ж, звільнена від пут і неушкоджена, воскресила батька твого іменем Христа Сина Божого. Цар і батько твій Лікиній, увірувавши з безліччю людей, взивав до Бога: алилуя.

Ікос 4

Седекія, злочестивий цар, почувши розумні твої слова про віру Христову, розгнівався на тебе люто, особливо коли ти сказала йому: «Не сяду у соборі нечестивому і з законопорушни­ком не ввійду. Я готова всякі муки перетерпіти і плоті моєї не пощаджу за ім’я Господа мого Ісуса Христа». Ти була вкинута царем Седекією у глибокий рів з отруйними зміями і пробула там неушкодженою десять днів, охоронювана твоїм ангелом. Бачачи всі ці чудеса, тобою звер­шені, славимо ім’я твоє і взиваємо до тебе:

Радуйся, страстотерпице чиста, омани ідольсь­кої викривальниця; радуйся, агнице лагідна, що за віру все до кінця перетерпіла.

Радуйся, лукавого ворога духом твоїм ти по­соромила; радуйся, мучителів вірою і мужні­стю ти перемогла.

Радуйся, дочко багатостраждальна, що підсту­пи царя Седекії зруйнувала; радуйся, подвига­ми твоїми нечестивих царів ти привела до Бога.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 5

До богосвітлої зірки була подібною ти, мучени­це Ірино, бо багато племен і народів ти до спасін­ня привела. Три ідолоязичницькі країни з прави­телями їхніми і служителями ти просвітила, тяжкі страждання від Седекії і Саваха ти перетер­піла; тричі тебе залізними пилами розпилюва­ли і жорнами роздрібнювали. Небесні стихії не могли терпіти твоїх мук, піднялися і вразили нечестивих. Люди ж, увірувавши, трепетно про­славляли Бога, співаючи Йому: алилуя.

Ікос 5

Цар Савах, побачивши, що Божа сила в тобі чудодіє, поборює і посоромлює його безумні повеління, послав сто тисяч воїнів на місто Магедцон. Ти ж ублагала Господа, щоб Він ура­зив сліпотою супостатів; умилостивившись, знову просила ти Владику, щоб прозріли князь і всі, що були з ним. Цієї радості сповнені, і ми промовляємо до тебе так:

Радуйся, діво свята, що країни язичницькі про­світила; радуйся, Христової віри сповідання і світла євангельського сяяння.

Радуйся, бо ти дивно напоумила богохульних царів і воїнів; радуйся, бо ти місто Магеддон молитвою до Бога захистила.

Радуйся, бо ти перебувала вірною хранителькою закону Божого; радуйся, бо ти лютих супо­статів зброєю молитви дивно подолала.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 6

Проповідникам богоносним апостолам поревнувала ти; перед мучителями своїми страху не зна­ючи, Христа Бога сповідала, Його ж ради пере­терпіла наругу і обпалювання у печі. Разом з то­бою, ангелом Господнім збереженою у славу Божу, і ми взиваємо до Бога Всемогутнього: алилуя.

Ікос 6

Засяяло в серці твоєму світло богорозуміння, світло Господа нашого Ісуса Христа. Він, як твій улюблений Жених, укріпляв тебе, співпричасницю Його страждань, коли вбили у п’яти твої гострі цвяхи і тягнули вуздою як лоша, п’ять поприщ насильно вели тебе. Ти ж, терпля­чи жорстокість і молячись Богу, багато людей просвітила, а беззаконних мучителів, землею поглинутих, посоромила; тому взиваємо до тебе:

Радуйся, рабо Господня і добропобідна молитвенице за нас, грішних; радуйся, лагідна голубко і чесна страждальнице за Христа.

Радуйся, бо ти зцілилася ангелом від ран, що стікали кров’ю від цвяхів; радуйся, бо Господь дарував тобі силу перемагати тих, хто став про­ти істини.

Радуйся, бо тобою грішники від багатьох ран і недугів зціляються; радуйся, бо тобою біси ви­ганяються і прокажені очищаються.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 7

Захотів безумний мучитель схилити тебе до ідолослужіння, свята Ірино, умовляючи при­нести жертву ідолам. Ти ж, хрестом осінивши себе, виголосила: «Моя жертва є Богові Всевиш­ньому, Який володіє життям і смертю всього творіння». Мучитель дуже розлютився, скрего­тав зубами і повелів палити тебе в мідних пе­чах, але ангел Господній остудив жар печі, зберіг тебе неушкодженою на радість тим, що оспівували Бога: алилуя.

Ікос 7

Нову нелюдську лютість показав вселукавий Ваводан, коли повелів тебе, свята мученице Ірино, закувати в залізні пута і полити кип’ят­ком і жиром. Ти ж, страждальнице за ім’я Боже, зрошувана ангельською росою і перебуваючи неушкодженою, співала хвалу істинному Богу. Бачачи таке чудо, Ваводан і радники його упали до ніг твоїх, благаючи прощення і сповідуючи Сина Божого. Ми ж з любов’ю до тебе взиваємо:

Радуйся, кріпка страждальнице, що багато перетерпіла за Церкву Христову; радуйся, свя­та діво, що мучителів своїх посоромила.

Радуйся, сповіднице, бо тебе заради Христа жорстоко палили; радуйся, страстотерпице, бо тебе в печі і на багатті жорстоко мучили.

Радуйся, бо чудесами в стражданнях своїх ти привела багато людей до пізнання істинного Бога; радуйся, бо ти перемогла гонителів віри Христової.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 8

Бачачи дивні і страшні страждання святої му­чениці, вірні дивувалися, як молода отроковиця мужньо за Христа терпить муки. Також і ми, сповнившись зворушеності, подячно взиваємо до Бога: алилуя.

Ікос 8

Увесь солодкістю був для тебе Найсолодший Ісус, мученице Ірино, ти ж гіркі муки і тяжкі тортури за Христа від семи мучителів перетер­піла. Як агницю, мечем нечестивого Саварія тебе було усічено і поховано, потім ти встала із мер­твих з райською гілкою в руці. Коли ж ти яви­лася в Месемврії царю на напоумлення і посоромлення богохульників, царубивця впав зі страхом до ніг твоїх, взиваючи: «Великий Бог християнський!» Просвіти ж і нас немічних, свя­та Ірино, щоб ми взивали до тебе:

Радуйся, свята рівноапостольна Ірино, про­світителька країн язичницьких; радуйся, ріко, наповнена благодаттю Божою.

Радуйся, богоулюблена ластівко, покликана із небожителів на спасіння богохульників і відкинутих; радуйся, блаженна страстотерпице, що від Христа прийняла райську гілку.

Радуйся, преславна мученице, бо ти багато богопротивників просвітила; радуйся, бо ти силою Божою підступи демонів знищила.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак  9

Усі Небесні сили зраділи, прославляючи Бога, Який дарував тобі таку мужність і непохитну твердість перемагати в боротьбі душозгубних аспидів. Бо ти, силою Божою укріплена, язични­ків просвітила, радісно співаючи Богу: алилуя.

Ікос 9

Красномовці багатослівні риторськими свої­ми язиками не можуть висловити твої болісні страждання і мученицькі подвиги, які ти пере­терпіла за Христа. Бо хто може перелічити не­зчисленні твої страждання, жахаючись яких, взиваємо до тебе:

Радуйся, чудодійне видовище для ангелів і людей; радуйся, незрозуміла таємнице для гони­телів і мучителів.

Радуйся, бо ти кров свою пролила за Христа, твого Жениха; радуйся, мучеників похвало і вірних радування.

Радуйся, чудоточне віття саду Ісусового; ра­дуйся, доброплідна лозо винограду Христового.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 10

Захотівши спасти душі, що гинули у темряві ідолослужіння, боголюбива мученице Ірино, ти поревнувала у Господі пророку Іллі; йому упо­дібнюючись, ти скрушила ідолів, бісів прогна­ла, мучителів викрила і посоромила. Богу ж безперестанно співала ти переможну пісню: алилуя.

Ікос 10

Стіною кріпкою і непохитною була ти у спо­віданні православної віри, бо ти не пощадила солодкоквітучої юності твоєї, зневаживши все царське достоїнство батька твого, зажадавши через мученицьку смерть уневіститися Христу і з Ним бути в ангельському соборі. Ми ж, зга­дуючи твої подвиги і страждання, ублажаємо тебе так:

Радуйся, бо ти добре закінчила мученицьку путь; радуйся, житієм твоїм рівноапостольним ти послужила Господу.

Радуйся, бо ти була опоясана силою звище на боротьбу з супротивниками; радуйся, вірним християнам міцне заступництво.

Радуйся, безпомічним заступнице, сиротам покровителько; радуйся, мучеників радування, дівственників славо.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 11

Піснями похвальними достойно оспівати тебе розум наш неспроможний, свята мученице Ірино, бо ти уподібнювалася заколеному Агнцю-Христу і поклала душу свою за друзів своїх, пом’янувши, що більше за цю любов немає нічо­го. Однак ми всі, будучи вдячними, співаємо Богу: алилуя.

Ікос 11

Світлосяйним світильником істинного світла, сущим на землі, являєшся ти, богообрана от­роковице; просвіщаєш серця вірних, зціляєш недужих і прокажених, що приходять до тебе з любов’ю; подаєш здоров’я розслабленим і сліпонародженим, які дякують тобі так:

Радуйся, за спасіння грішних всемогутня за­ступнице; радуйся, покривджених захиснице, злочинців приборкання.

Радуйся, дарохранителько благ Небесних, що всю підНебесну просвіщає; радуйся, золота ка­дильнице, що приносить до Бога фіміам мо­литви.

Радуйся, скарбнице дарів Божих невичерпна; радуйся, Царства Небесного жителько прекрасна.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 12

Благодать тобі була дана, як апостолам, про­повідувати Слово Боже грішному світу, навер­тати затьмарених ідолослужінням і всім допо­магати в подвигах земних. О достохвальна рабо Господня, ти багато потрудилася за рід хрис­тиянський, молися за нас Всемилостивому Богу, Спасителю нашому, щоб Він сподобив і нас у цьому і майбутньому віці Бога в Тройці прослав­ляти: алилуя.

Ікос 12

Оспівуємо твої славні подвиги, шануємо твої страждання, хвалимо довготерпіння, ублажаємо святу твою кончину, славимо твою у немічно­му тілі непереможну мужність, якою ти подо­лала все мудрування віку цього. Тому прийми від нас, недостойних, похвальний цей спів:

Радуйся, собором дівственників ти була вве­дена в чертог Небесний; радуйся, бо полки му­чеників проводили тебе під вінець слави.

Радуйся, від небожителів ти прийняла дос­тойне у Господі цілування; радуйся, бо нагоро­да твоя є радість вічна у світлостях святих.

Радуйся, бо тобою від несподіваної смерті ми спо­діваємося зберегтися; радуйся, бо твоїм заступ­ництвом очікуємо сподобитися Царства Божого.

Радуйся, свята мученице Ірино, невісто Хрис­това преславна.

Кондак 13

О преславна і всехвальна свята мученице Ірино! Прийми від нас цей малий похвальний спів і не переставай молитися за нас Господу Богу, щоб Він визволив нас від ворогів види­мих і невидимих і твоїм заступництвом сподо­бив нас вічного Царства, де разом з тобою і всіма святими будемо співати Богу: алилуя.

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

107410841094_10301088108010851072_400

Молитва до святої великомучениці Ірини

О багатостраждальна і преславна Ірино, не­вісто Христова всехвальна, угоднице Божа! Стоячи перед престолом Пресвятої Тройці і насолоджуючись невимовним блаженством, споглянь милостиво на нас, що приносимо тобі цей похвальний спів. Виблагай нам милість, відпущення гріхів у Преблагого Господа; знає­мо бо, воістину знаємо, що все, що ти захочеш, виблагати у Нього можеш. Тому ми смиренно припадаємо до тебе і просимо: умилостиви Вла­дику Неба і землі, щоб Він подав нам дух твоєї ревності для виконання Його заповідей, щоб ми змогли провадити земне житіє доброчинно, успадкувати райські оселі і з усіма святими прославляти Отця, і Сина, і Святого Духа на­віки-віків. Амінь.

Автор: admin
Дата створення: 2012-09-04
Рубрика: Акафісти
Перегляди: 1438
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |