Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

30 березня, Преподобний Макарій, ігумен Калязинський, чудотворець (1483).

"Даремно я потрудився був, і без успіху зробив такий далекий шлях на Святу Гору повз Калязинський монастир. Бо можна врятуватися і тим, що в ньому живуть: тут все робиться подібно кіновіям, що знаходяться у Святій Горі", - таким був про цю знаменитої російської обителі, що лежить на Волзі в межах Тверських, старця Митрофана (Бивальцева), хто біжить дев'ять років на Афоні. Благочиніє і благоліпність монастиря відзначав також і преподобний Йосип Волоцького, знаменитий проповідник і строгий ігумен знаменитої обителі на Волока Ламском, відомий борець з єрессю жидівства. Зі всієї Руси тисячі прочан йшли в Калязин, щоб на власні очі зріти подвиги братії і вклонитися чесним мощам засновника тієї обителі - преподобного Макарія Калязінський, отримати полегшення і зцілення від тяжких душевних і тілесних недуг. І тут, у раки зі святими мощами, по вірі приходили здійснювалось безліч чуд.

Народився преподобний Макарій, ігумен Троїцького Калязінський монастиря, в 1402, в селі Грідціне (грибкові, нині Кожин), поблизу Кашина, в боголюбивої, суворо господи одного заповіді Господні сім'ї. Батьки, боярин Василь Ананійович Шкіра, який прославився своїми військовими подвигами за великого князя Василя Васильовича II Темному, і дружина його Ірина (пам'ять їх шанується місцево) з дитинства виховували Матвія (ім'я в миру) у вірі та богопочтеніі. Отрок любив проводити час за читанням духовних книг, і все прочитане глибоко западало в його серці. Він не захоплювався іграми і в душі своїй невпинно і приносив дорогі серцю молитви, псалми і духовні піснеспіви, замислюючись при цьому, як послужити Богу.

Коли став приходити в досконалий вік, почав Матвій думати про видалення від суєтного мирського життя; батьки його, однак, не бажали, щоб він прийняв чернецтво, і приводили біблійні приклади житія святих новозавітних, які врятувалися в миру. Слухняний син, не бажаючи засмучувати рідних і підкоряючись, погодився на шлюб і невдовзі одружився з дівицю Олені блакить. Молоде подружжя пообіцяли один одному, у разі якщо один із них помре, овдовілий візьме чернецтво. Через рік після весілля Матвій втратив батька і матір, а ще через два - померла Олена, і двадцятип'ятирічний Матвій залишив тимчасове, пошукуючи вічного, і вступив до знаходив неподалік Миколаївський клобуків монастир, де постригся з ім'ям Макарій.

З ревнощами проходив він все монастирські послухи, смиренням і лагідністю перевершуючи всіх, і подвиги молодого інока порушували здивування братії. Через деякий час, тяготи велелюддям обителі, преподобний з благословення ігумена пішов у пустель. Він обрав місце в лісі, що лежало в 18 верстах від Кашина, неподалік від Волги, між двох невеликих озер. Тут він зрубав собі келії, і ніхто не заважав його подвигу відокремленої молитви, лише дикі звірі приходили і пестити до нього, і він ділив з ними їжу. Дізнавшись про відлюдника, стали стікатися ченці до преподобного Макарія, бажаючи молитися разом з преподобним в його келії. Він смиренно приймав їх і наставляв в правилах чернечого житія. Так відокремлена лісова гущавина звернулася до монастиря, де ігуменом був обраний преподобний Макарій.

Земля, на якій жила браття, належала боярину Івану Коляге, який з часу поселення там преподобного Макарія з неприязню дивився на ченця. Коли ж була влаштована церква і число пустельників збільшилася, Коляга злякався, що до обителі може відійти частина його землі, і так це його гнітило, що він замислив навіть вбивство преподобного ... Але Боже покарання не забарилося позначитися: смерть спіткала сім'ю Колягі, а сам він тяжко захворів. Перебуваючи в нещастя, який будував недобрі плани боярин розкаявся у своєму гріху і, визнаю його Макарію, був прощений.

Незабаром Коляга під впливом проповіді преподобного вступив в Макарів монастир, подарувавши йому всі свої землі. З тих пір, заради смирення, сам Макарій іменував обитель Калязінський (нині м. Калязин Тверській губ.). Досить швидко вона придбала широку популярність, бо учні преподобного Макарія, наслідуючи приклад свого духовного батька і наставника, вдосконалювалися чернече подвиг і тримали сувору аскезу. Безліч людей - і знатних, і простолюдинів, - просили преподобного прийняти їх у число братії. І, треба сказати, ще за життя преподобного Макарія із обителі Калязінський вийшли преподобний Єфрем Перекомскій (пам'ять 16 травня) і преподобний Паїсій Углицький (пам'ять 6 червня).

Чудодійну силу була молитва преподобного Макарія, що отримав за життя свого від Бога дар зцілення недуги і стражденних. Так, він звільнив від хвороби якогось розслабленого Захарія з села Кесова Гора, напоумить його з любов'ю: «Чадо! Преблагий Бог не хоче смерті грішника, а життя й звернення до спасіння, і якими відає долями, наводить його до спасіння через покаяння. Тебе спіткало Боже відвідування й, якщо покаєшся і залишиш колишні звичаї, Бог пошле тобі зцілення, а як ні, то постраждає і більше цього ». Що приніс покаяння грішник зцілився, а після того став священиком у своєму селі і все життя пам'ятав настанови преподобного Макарія.

Другий раз преподобний вилікував мучений бісами боярського Василя Рясіна. Після молитви преподобний Макарій осінив його хресним знаменням, і той очистився. Зраділий ниспослане милістю Божою, він обрав чернечий шлях.

Нагородив Господь духоносного старця також і даром прозорливості. Одного разу вкрали монастирських волів. Раптово злодії були вражені сліпотою та, довго блукаючи в околицях, виявилися знову біля воріт обителі. Преподобний Макарій оглядав в той час господарство і, як би не знаючи, в чому справа, запитав, побачивши їх, чому вони тут, і до того ж з волами. Викрадачі зізналися у всьому і покаялися. Преподобний відпустив їм гріх і, зцілив, покарав надалі не зазіхати на чуже.

Незадовго перед своєю кончиною преподобний Макарій захворів. Деякий час він мовчав, а в передчутті результату, закликавши братію, благословив і поцілував кожного і попрощався: «зрадив вас до Господа Бога! Залишайтеся завжди в працях, пості, недосипанні та постійним молитві; блюді чистоту душевну і тілесну, не платіть зло за зло, або досажденіе за досажденіе. Зрозумійте, браття: якщо я маю відвагу до Бога. то по моєму відійшли ця обитель не збідніє, але пошириться ».

Преставився ігумен Калязінський 17 березня 1483 глибоким старцем, на 82-му році життя, і був похований поблизу побудованої їм дерев'яної церкви. Над могилою його була споруджена і прикрашена образами дерев'яна каплиця. Коли храм занепав, жертводавці вирішили оновити його, збудувавши на тому місці кам'яну церкву. Під час копання ровів для її заснування був знайдений труну преподобного. Від його нетлінних мощей виходило пахощі, сивини старця були чистими, і навіть ризи не змінилися. Сталося це 26 травня 1521.

Безліч зцілень розслаблених, біснуватих, що страждали кісткової болем, сліпотою, хворобою ніг відбувалося при мощах святого. Це привертало до обителі безліч паломників. До 1547 преподобного Макарія шанували місцево. Чудотворіння і народна любов сприяли тому, що на Московському Соборі 1547 він був зарахований до лику святих Божих угодників і пам'ять його було постановлено святкувати по всій Росії. У Калязин до преподобного ходили пішки прості люди, їздили царі: у 1553 році обитель відвідав цар Іван Васильович Грозний, у 1599-му - Борис Годунов з дружиною і дітьми прибув випросити у преподобного Макарія благословення на вступ дочки Ксенії в шлюб. Тоді царственими прочанами була влаштована срібна рака, куди були перекладені чесні мощі святого.

В 1610 році обитель була розграбована поляками, багато хто з братії вбиті. Після Смути государі нового правлячого дому Романових також неодноразово молилися в ній: у 1619 році цар Михайло Федорович, в 1635-м - його батько, Патріарх Філарет. У 1654 році, під час морової пошесті, цариця Марія Іллівна та Патріарх Нікон мали місцеперебування в Калязінський обителі. У 1700 році для мощей благочестивими жертводавцями була влаштована нова срібна рака, в якій угодник Божий спочивав аж до закриття монастиря радянською владою. За його розграбування в 1930-і роки мощі перевезли до Твері, де вони спочивають і нині в кафедральному соборі Біла Трійця, у правому прибудові.

Пам'ять преподобного Макарія, Калязінський чудотворця, здійснюється 17/30 березня, в день його кончини, і 26 травня / 8 червня - в день набуття святих мощей, коли в Калязин при величезному скупченні паломників здійснюється хресний хід. У Макаріевом монастирі відзначався також день тезоіменитства святого - 16/29 листопада.

Шанується святий Макарій та у Соборі Тверських святих (перехідне святкування в першу неділю після 29 іюня/12 липня-дня святих первоверховних апостолів Петра і Павла).

Автор: admin
Дата створення: 2010-03-30
Рубрика:
Перегляди: 541
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |