Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

Акафіст Пресвятій Богородиці на честь Її чудотворної ікони «Цілителька»

1062111010831080109010771083110010821072__400

Кондак 1

Обраній від усіх родів Пресвятій Діві Богоро­диці, що явилася колись хворому клірику, щоб зцілити його від лютої хвороби, похвальний приносимо спів; Ти ж, Всемилостива Владичи­це, що маєш державу непереможну, від усяких бід, і скорбот, і хвороб визволи нас, що взиває­мо до Тебе:

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Ікос 1

Архангел Гавриїл, сповіщаючи Пречистій Діві Марії про безсіменне зачаття від Неї Сина Бо­жого, промовив: "Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою, благословенна Ти в жонах"; ми ж, грішні, голосу архангела насмілюємось уподіб­нитися, з вірою, любов'ю і благоговінням співає­мо такі пісні:

Радуйся, з початку віків Ти наперед обрана бути Основою нашого спасіння; радуйся, різно­манітно пророками проречена.

Радуйся, Невісто неневісна, що зачала Сина від Духа Святого; радуйся, Мати, що в Різдві і після Різдва перебуваєш Дівою.

Радуйся, Того, Хто одягається світлом як ри­зою, Ти пеленами повивала; радуйся, бо Ти годувала молоком Того, Хто годує Небесних і земних Своєю благодаттю.

Радуйся, на руках Твоїх Ти носила Вседер­жителя; радуйся, бо Ти мала піклування про Промислителя всього творіння.

Радуйся, бо Ти більше за всіх Ним превознесена; радуйся, чесніша і славніша без порівнян­ня за всі Небесні сили.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 2

Пречиста Владичице, бачачи старання і бла­гоговіння клірика Вікентія, який кожного дня схиляв коліна перед чесним Твоїм образом і архангельське привітання Тобі приносив, при­йняла таке його благодогоджання і дарувала йому у дні хвороби несподіване і дивне з ложа вставання. Тому і ми схиляємо коліна душ і тіл наших перед цілительним Твоїм образом, Владичице наша Богородице, і, згадуючи див­не явлення хворому клірику, взиваємо до Сина Твого і Бога нашого: алилуя.

Ікос 2

Зрозумівши чудесне зцілення від тяжкої не­дуги, клірик Вікентій піднявся з убогого ложа свого, пішов у церкву і там похвальними пісня­ми прославив тебе, Цілительку усіх хворих. Прийми і від нас, Мати Божа, ці благохваління:

Радуйся, від воріт смертних безнадійно хво­рих Ти до життя повертаєш; радуйся, бо Ти співстражданням до страждалих переповнена.

Радуйся, уражених різними недугами Ти чудесно зціляєш; радуйся, у всіх скорботах і печалях Небесну відраду в серця наші Ти вли­ваєш.

Радуйся, любов'ю до Бога і ближніх Ти нас надихаєш; радуйся, від спокус світу цього, що розтлівають душу і тіло, Ти охороняєш.

Радуйся, бо Ти швидко чуєш тих, хто старан­но до Тебе молиться; радуйся, бо Ти виточуєш великі милості і щедроти тим, хто любить Тебе.

Радуйся, тим, хто уповає на Тебе, все потрібне в житті цьому Ти даруєш; радуйся, тих, хто ублажає Тебе, у грізний час смерті Ти не зали­шаєш.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 3

Силою, даною Тобі, Царице і Владичице, свята ікона Твоя виточує невичерпні зцілення тим, що страждають на різні недуги і з несумнівною ві­рою до неї вдаються, до Бога ж взивають: алилуя.

Ікос 3

Маючи велику любов до роду християнсько­го і Материнське піклування про нього, всім, хто просить у Тебе допомоги і заступництва, Ти всяке благе прохання швидко виконуєш. Заради цього Тобі, всемогутній Заступниці і швидкій Помічниці, приносимо похвали ці:

Радуйся, скорботних Утіхо; радуйся, безна­дійних Надіє.

Радуйся, тих, хто трудиться, Поміч і Укріп­лення; радуйся, убогих Одіяння.

Радуйся, голодних Годувальнице; радуйся, гнаних і покривджених Заступлення.

Радуйся, тих, хто кривдить, Устрашіння; ра­дуйся, в християнській вірі Наставнице.

Радуйся, Знайдення загиблих; радуйся, Заступнице спасіння грішних.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 4

Бурі пристрастей і похотей — бісівських спо­кус позбав нас, Премилостива Богородице, укріпи і збережи в нас до кінця життя нашого віру православну і відданість святій Церкві, щоб ми могли безперешкодно співати Господу Богу: алилуя.

Ікос 4

Чує Господь на Небесах Твої за нас молитви, всеблага Владичице, виконує швидко всяке прохання Твоє; знаючи про таку Матірню сміливість до Сина Твого Ісуса Христа, всі до Тебе звертаємося і щиро благаємо Тебе: заступайся за нас, багатогрішних рабів Твоїх, перед Всемо­гутнім Сотворителем нашим, щоб Він не погу­бив нас із беззаконнями нашими, але щоб Він подав прощення гріхів нам, що взиваємо до Тебе із глибини душі:

Радуйся, Заступнице перед Богом, що світ від бід спасає; радуйся, Сина Твого на милість до нас, недостойних, Ти схиляєш.

Радуйся, від запалення вогняного росою моли­тов Твоїх Ти позбавляєш; радуйся, удари блис­кавки і грому від голови нашої Ти відводиш.

Радуйся, грішним Ти даруєш сміливість пе­ред Богом; радуйся, знеможеним у напастях, скорботах і спокусах Ти швидко допомагаєш.

Радуйся, юродиву мудрість світу цього Ти посоромлюєш; радуйся, путі спасіння заблудлим Ти показуєш.

Радуйся, Ти завжди перебуваєш з тими, хто в пості, молитві і богомислії перебуває; радуйся, блага земні, суєтні, що швидко минають, Ти зневажати нас навчаєш.

Радуйся, до Небесних і вічних скарбів Ти ро­зум і серце наше підносиш.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 5

Світло Небесне осяяло дім хворого клірика, коли предстала Ти, Преблага Владичице, дарувати йому зцілення від тяжкої хвороби. О Пре­свята Владичице Богородице, просвіти затьма­рені многими гріхами душі наші і подай зцілення хворим тілам нашим, щоб, прославляючи Твої милості, ми радісно взивали до Бога: алилуя.

Ікос 5

Бачачи Тебе, Владичицю Богородицю, що стоїть перед вогневидним престолом Пресвятої Тройці і благає за християн, Небесні сили і всі святі, що від віку Богу вгодили, невмовкними славослов'ями ублажають Тебе. Ми ж, грішні, на землі любов'ю до Тебе натхнені, насмілює­мось оспівувати Тебе так:

Радуйся, Матірньою любов'ю Ти весь христи­янський світ обіймаєш; радуйся, всіх вірних блага заступнице.

Радуйся, велика Споборнице тих, хто веде боротьбу проти мирських і душозгубних спо­кус; радуйся, від усякої злоби і ворожнечі Ти миром і любов'ю огороджуєш.

Радуйся, всіх, хто вдається під покров Твій, Ти приймаєш; радуйся, наставнице цнотливості і стриманості.

Радуйся, подвижників благочестя до горнього Єрусалима Провіднице; радуйся, душозгуб­них єресей і розколів Викоренителько.

Радуйся, душокорисних знань Подателько; радуйся, швидка в бідах і печалях Утішителько.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 6

Проповідує свята Православна Церква без­ліч чудес Твоїх, великі Твої милості, Всеблага Владичице, бо Ти міста і села огороджуєш, оби­телі чернечі і домівки благочестивих рабів за­хищаєш, покривджених заступаєш і все благе і душокорисне посилаєш усім, хто прославляє Тебе і Сину Твоєму співає: алилуя.

Ікос 6

Світло красується тут, Владичице Богороди­це, чудотворна Твоя ікона, названа Цілитель­кою, проганяючи від усіх вірних темряву спо­кус і напастей, і виточує безліч зцілень. Заради цього у зворушенні взиваємо до Тебе:

Радуйся, невиліковних хвороб Ти подаєш швидке зцілення; радуйся, від усяких бід і скор­бот Ти визволяєш.

Радуйся, Ти гріховні пристрасті приборкуєш; радуйся, тих, хто хитається у православній вірі, Ти укріпляєш.

Радуйся, Ти виливаєш благодатне утішення в серця боголюбиві; радуйся, надією благ Небесних Ти усолоджуєш душі вірних.

Радуйся, у добрих ділах мати успіх Ти нам допомагаєш; радуйся, від видимих і невидимих ворогів Ти нас захищаєш.

Радуйся, благодаттю Твоєю Ти упалих підні­маєш; радуйся, страх Божий у серця наші Ти вселяєш.

Радуйся, всі благі прохання наші Ти швидко виконуєш.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 7

Бажаючи явити милосердя Твоє невимовне, Ти дарувала нам, всеблага Богородице Діво, чудотворну Твою ікону, названу Цілителькою, щоб усі, хто приходить до неї з вірою, від хво­роб визволялися і сподоблялися всякого утішення; заради цього взиваємо через Тебе до Бога: алилуя.

Ікос 7

Дивні і преславні діла Твої, Всенепорочна Владичице, бо всім багатим і убогим, здоровим і хворим, які зі щирою молитвою перед цілительним Твоїм образом звертаються, все благе кожному по потребі і в міру віри і любові Ти подаєш; тому і ми не утаюємо Твоїх благодіянь, але, подячно прославляючи Твої милості, про­мовляємо до Тебе так:

Радуйся, глухих Слухання; радуйся, сліпих Прозріння.

Радуйся, німих Промовляння; радуйся, куль­гавих Ходіння.

Радуйся, прокажених Очищення; радуйся, розслаблених Укріплення.

Радуйся, від злих і лукавих духів Визволен­ня; радуйся, після Бога наше Пристановище і Заступлення.

Радуйся, від недолі, печалей і бід повне Ви­зволення; радуйся, пристрасть до тлінного ба­гатства Ти викорінюєш.

Радуйся, шукати багатство нетлінне на Небесах Ти навчаєш.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 8

Подорожні і прибульці у світі цьому скорбот­ному і неспокійному, ми вічної Небесної вітчиз­ни шукаємо і Тебе, Царицю Приснодіву Бого­родицю, смиренно просимо: веди нас путями спасительних заповідей Сина Твого Христа Бога нашого, щоб, позбавившись сітей невидимого ворога, ми змогли безперешкодно співати Все­держителю Богу: алилуя.

Ікос 8

Увесь світ християнський ублажає Тебе, Всенепорочна Діво, похвальними голосами; усім вір­ним, а найбільше хворим, утішительним є диви­тися на всечесну ікону Твою, названу Цілитель­кою. О предивна Владичице Богородице, прий­ми і наші зворушені благохваління такі:

Радуйся, Радосте наша; радуйся, Доброто не­вимовна.

Радуйся, Висото чеснот; радуйся, Глибино смирення.

Радуйся, Невичерпне Джерело милостей і щедрот; радуйся, Духмяна Квітко дівства і чис­тоти.

Радуйся, віри християнської Утвердження; радуйся, нечестя Викривання.

Радуйся, Гоніх сил Похвало; радуйся, усіх праведних Славо.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 9

Усе уповання на Тебе покладаємо, Мати Божа, і в скорботах і хворобах ми вдаємося з вірою і благоговінням до святої Твоєї ікони, чекаючи від неї одержати швидку утіху і зцілення. О Пресвята Царице Богородице, споглянь на нас милостиво, смиренних рабів Твоїх, і прискор здійснення всього, що на користь нам у цьому житті і майбутньому, щоб, прославляючи Твоє благосердя, співали Творцеві Богу: алилуя.

Ікос 9

Красномовці багатослівні не можуть достой­но прославити Тебе, Пречисту Діву, чеснішу від херувимів і славнішу від серафимів, що без­сімейно народила Спаса душ наших. Ми ж, хоч і немічні, однак любов'ю до Тебе переможені, відкриваємо недостойні уста наші на похвалу Тобі таку:

Радуйся, чудес Христових Початку; радуйся, Сповнення всіх пророцтв.

Радуйся, Ти чистотою Своєю ангелів перевер­шила; радуйся, дівство і народження у Собі див­но Ти з'єднала.

Радуйся, в обох непорочно і свято Себе зберег­ла; радуйся, Мати Сина Божого і Бога Вишнього.

Радуйся, упалому людству Ти відкрила вхід у Царство Небесне; радуйся, тихе пристановище від бур тим, хто плаває по житейському морю.

Радуйся, Богом дарована відрадо стражден­ним; радуйся, бо Ти сяєш благодаттю і славою предивних знань і чудес.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 10

Спасти бажаючи весь рід людський від безза­конь і вічної муки, Чоловіколюбець Господь дарував Тебе, Матір Свою, на поміч, покров і захист віруючим у Нього; прославляючи таке милосердя до нас, грішних, подячними серцем і вустами взиваємо Йому: алилуя.

Ікос 10

Стіна ти незборима і заступництво кріпке, Богородице Діво, всім, хто з молитвою до Тебе звертається. Тому і нас, недостойних, охорони від лютих хвороб і від усяких злих обставин і подай у ділах благовчасну допомогу і укріп­лення всім, що взивають до Тебе:

Радуйся, Заступлення наше і Похвало; радуй­ся, Охоронителько наша і Утвердження.

Радуйся, Відрадо наша і дивне про нас Піклу­вання; радуйся, відоме наше Пристановище у всіх скорботних обставинах.

Радуйся, немовлят Виховання; радуйся, юних Наставнице у цнотливості.

Радуйся, подружжям Ти подаєш любов і зла­году; радуйся, благоговійних старців Ти приво­диш до мирної кончини.

Радуйся, вірних пастирів святої Церкви Ти укріпляєш і напоумлюєш; радуйся, ченців, що подвизаються, Клопітнице їхнього вічного ра­дування.

Радуйся, тих, хто у світі побожно живе, Ти не залишаєш Своїм заступництвом.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 11

Співи і благання зворушені наші, що прино­сяться перед цілительним Твоїм образом, при­йми, Приснодіво Богородице, і сподоби до кінця життя нашого єдиному Богові співати: алилуя.

Ікос 11

Світлосяйно сяє чудотворна ікона Твоя, Мати Божа, виточуючи вірним потоки благодатних зцілень, настановляючи тих, що блукають у темряві гріхів, на світлу путь чеснот і спасін­ня. Заради цього взиваємо до Тебе такими по­хвальними піснями:

Радуйся, осіненням Твоєї ікони силу ворожу від усіх Ти відганяєш; радуйся, всім, хто вдаєть­ся до Тебе в скорботах, недолі і хворобах, Ти швидке утішення і зцілення подаєш.

Радуйся, Чудо чудес, Провіднице Владичице, Ти на путь спасіння наставляєш; радуйся, мирне влаштування тим, хто в бурі напастей перебу­ває, Ти даруєш.

Радуйся, чистотою Твоєю Ти чистоти життя нас навчаєш; радуйся, лукавих, гордих і гнів­ливих людей Ти напоумлюєш.

Радуйся, праву віру і страх Божий у нас Ти вселяєш; радуйся, світлом Христового вчення темряву невір'я Ти проганяєш.

Радуйся, смуток помислів сумнівних Ти відда­ляєш; радуйся, всіх духовних дарів Щедра По­дателько.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 12

Благодаттю і щедротами Твоїми, всемилосердна Владичице, не залишаєш Ти християн право­славних, даруючи скорботним утішення, покрив­дженим заступництво, хворим і всім сущим у бідах різноманітних визволення; заради цього прославляючи Тебе, подячно взиваємо до Бога: алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи Твої невимовні милості і чудеса, явлені нам, недостойним, схиляємо коліна пе­ред цілительним Твоїм образом, Богородице Приснодіво, благаємо Тебе старанно: подай нам мир, тишу і благу кончину і не залиш без Твоєї помочі і заступництва у другому пришесті Сина Твого і Бога нашого всіх, хто з розчуленістю приносить Тобі ці похвали:

Радуйся, тих, хто впав у смуток і відчай, Ти укріпляєш надією спасіння; радуйся, Ти пута гріховні розриваєш.

Радуйся, праведний на нас гнів Божий Ти на милість перетворюєш; радуйся, земне життя наше Ти добре влаштовуєш.

Радуйся, від небезпечних обставин Ти нас визволяєш; радуйся, в час кончини всім нам Ти швидка помічниця.

Радуйся, тих, хто шанує Тебе, Ти на повітря­них митарствах заступаєш; радуйся, тим, хто любить Тебе, Ти врата райські відкриваєш.

Радуйся, тих, хто прославляє Тебе, Ти вічно­го блаженства в Царстві Небеснім сподобляєш; радуйся, тих, хто не шанує Тебе, Ти перед усіма посоромлюєш.

Радуйся, Державна Скоропослушнице наша в час тяжких випробувань.

Радуйся, Благодатна, Цілителька душ і тіл наших.

Кондак 13

О Всехвальна Мати Найсолодшого Господа нашого Ісуса Христа, милостиво прийми це мале моління наше, позбав нас від усякої на­пасті, хвороби і несподіваної смерті і сподоби нас бути спадкоємцями Царства Небесного і зі всіма святими співати Сину Твоєму і Богу на­шому: алилуя.

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

1062111010831080109010771083110010821072__400_01

 

Молитва до Пресвятої Богородиці

 

О Пресвята Владичице, Царице Богородице, вища за всі Небесні сили і святіша за всіх свя­тих! Припадаємо і поклоняємося Тобі перед всечесним цілительним образом Твоїм, згаду­ючи дивне явлення Твоє болящому клірику Вікентію, і старанно благаємо Тебе, всесильну роду нашого Заступницю і Помічницю: як у давнину Ти подала зцілення тому клірику, так і нині зціли наші душі і тіла, що хворіють гріхов­ними ранами і різноманітними пристрастями; визволи нас від усяких напастей, бід, скорбот і вічного осудження. Збережи від душозгубних вчень і невір'я, від улесливих і несподіваних підступів невидимих ворогів. Подай нам хрис­тиянську кончину безболісну, мирну, неосоромлену, Святих Таїн причасну. Сподоби нас на непідкупному судилищі Христовому стати пра­воруч Всеправедного Судді і почути блаженний Його голос: прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте приготоване вам Царство від ство­рення світу. Амінь.

 

Молитовне вшанування 18 вересня/1жовтня

Автор: admin
Дата створення: 2012-08-06
Рубрика: Акафісти
Перегляди: 1897
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |