Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

Акафіст Пресвятій Богородиці на честь Її чудотворної ікони Києво-Печерської

pecherskaya_400

Кондак 1

Обраній від усіх родів Пресвятій Діві Марії Богородиці, Яка воістину народила плоттю Ісуса Христа, Спаса і Бога нашого, Владичиці всієї вселенної, що обрала другим земним жеребом гору Печерську і утворила на ній обитель для ченців, похвальний приносимо спів. Ти ж, о Пречесна наша Мати і Заступнице, охороняй і спасай обитель Твою і всіх нас від ворогів ви­димих і невидимих, щоб ми взивали до Тебе:

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Ікос 1

Ангел земний і людина Небесна преподобний Антоній прийшов у земний жереб Твій на гору Афонську, бажаючи спасти душу свою від сує­ти світу цього і закінчити там своє земне житіє. Ти ж, Пресвята Діво, обравши другим жеребом Своїм гору Печерську у новопросвіщеній землі Руській, послала його як апостола, щоб він утворив у ній обитель на славу Твою і зібрав ченців, щоб вони оспівували Тебе так:

Радуйся, Всечесна наша Мати; радуйся, Див­на наша Ігумене.

Радуйся, Надіє нашого спасіння; радуйся, гори Печерської Охоронителько.

Радуйся, ченців, що живуть на них, Керівни­це; радуйся, православних християн, що при­ходять до неї на поклоніння, Покровителько.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 2

Знаючи, що скорботною є путь спасіння для всіх, хто хоче стати ченцем, Господь наш Ісус Христос повелів Своїй Матері, щоб Вона покри­ла Своїм божественним покровом гору Печерсь­ку, щоб усі, хто спасається на ній, знаючи це, разом з преподобним Антонієм і Феодосієм взи­вали безперестанно до Спасителя Бога: алилуя.

Ікос 2

Розум маючи божественний, преподобний Феодосій від душі полюбив славу Небесну, світ з усіма його спокусами зненавидівши; прийшов у Київ до преподобного Антонія, який жив у печері; в ній оселившись, разом з усіма отця­ми, що там подвизалися, оспівував Тебе, чес­нішу від усіх ангелів, так:

Радуйся, нашого спасіння Осново; радуйся, Радосте наша у цьому і майбутньому житті.

Радуйся, Відрадо Божественна Христових по­движників; радуйся, бо Тобою всі святі спасаються.

Радуйся, бо Тобою вся вселенна прикраша­ється; радуйся, бо Твоє ім'я всіма Небесними силами прославляється.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 3

Сила Вишнього осінила подвижників Печерських, коли перший ігумен, преподобний Варлаам, побудував храм в ім'я Твого славного Успіння, на верху гори, і в ньому, прославляючи Тебе, чеснішу від херувимів і славнішу без порівнян­ня від серафимів, взивав: алилуя.

Ікос 3

Маючи полум'яне бажання спасіння, препо­добний Антоній, коли влаштувалась обитель на пагорбі, на якому Дальні печери, бажаючи без­мовності, переселився на пагорб, на якому ви­копав печери Ближні і там зібрав своїх послідов­ників, що хотіли повної безмовності, прослав­ляючи Тебе, свою Утішительку, так:

Радуйся, до осель райських Керівнице; радуй­ся, в подвигах печерних Укріпителько.

Радуйся, Благий Початку і Славний Кінець усіх святих житія; радуйся, святої радості Боже­ственний Струмку.

Радуйся, Квітко Божественного саду; радуй­ся, православного чернецтва Похвало.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 4

Ченці, бурю гріховних сумнівів залишивши, полюбили тернисту путь спасіння і зібрались у печеру до преподобного Феодосія. Він же, ба­чачи в ній тісноту, побудував на верху гори храм Печерський і келії спорудив і огорожею обго­родив, і так влаштувалась обитель в ім'я Твоє, Владичице, в якій ченці і вірні люди оспівува­ли через Тебе Бога: алилуя.

Ікос 4

Почули ченці Печерські, що розбійники хо­чуть пограбувати храм Твій, Пречиста, і блага­ли Тебе за Його спасіння. Ти ж, Всемилостива, сотворила чудо: показала храм Твій висячим у повітрі; розбійники, побачивши це, в жаху роз­біглися, ченці ж оспівували Тебе так:

Радуйся, бо Ти на горі Київській насадила духовний сад; радуйся, бо Ти подала тим, хто там живе, все потрібне.

Радуйся, бо Ти забрала нас від світу гріхов­ного; радуйся, бо Ти привела нас в огорожу оби­телі Печерської.

Радуйся, бо Ти захищаєш нас від ворогів види­мих; радуйся, бо Ти охороняєш нас від супоста­тів невидимих.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 5

Боготічною зіркою для світу явилася Ти, Вла­дичице, коли захотіла влаштувати Собі на Русі обитель Печерську. Місце, де повинен був в ім'я Твоє храм побудуватися, вказала Ти вогняною дугою, простягнутою від старого монастиря, і ангелів в образі ченців, що йшли там по по­вітрю; побачивши це, ченці Печерські радісну пісню заспівали: алилуя.

Ікос 5

Побачили грецькі будівничі у Царграді юна­ків, які повелівали їм іти у Влахернський храм до Цариці; вони ж, прийшовши, побачили там Тебе, що сиділа у славі, і навколо Тебе чини ангелів і преподобних Антонія і Феодосія; і по­велівала будівничим іти у землю Руську і місто Київ і побудувати там храм в ім'я Твоє, і вру­чила їм ікону Твого славного Успіння і мощі святих мучеників. Вони ж, почувши повелін­ня, оспівували Тебе так:

Радуйся, Царице Неба і землі; радуйся, істинна Мати нашого Спасителя.

Радуйся, бо Ти спасла весь рід упалого Адама; радуйся, віри православної Воєводо непереможна.

Радуйся, Покровителько Царграда неосоромлена; радуйся, країни Руської Заступнице ста­ранна.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 6

Проповідники Твого чудесного явлення у Влахернській церкві, грецькі будівничі, прийшовши в Київ до преподобних Антонія і Феодосія, вру­чили їм ікону Твого Успіння і мощі святих му­чеників і відкрили їм Твою волю про бу­дівництво храму в ім'я Твоє; вони ж, почувши Твої слова, поклонилися образу Твоєму, на іконі зображеному, Богу ж взивали: алилуя.

Ікос 6

Засяяла як сонце ікона Твого Успіння, Пре­свята Діво, яку принесли із Царграда грецькі будівничі в обитель Печерську, в якій вона і донині перебуває, подаючи зцілення тим, хто взиває до Тебе так:

Радуйся, бо Ти в Успінні Твоєму нас не зали­шаєш; радуйся, бо через ікону Твою нам допо­магаєш.

Радуйся, іконою Твоєю обитель Печерську Ти прославила; радуйся, іконою Твоєю гору Пе­черську Ти просвітила.

Радуйся, іконою Твоєю Ти місто Київ спаса­ла; радуйся, тією ж іконою Ти всю Українську землю охороняєш.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 7

Бажаючи утворити нову обитель і в ній храм в ім'я Твоє, Преблагословенна Діво, преподобні Антоній і Феодосій благали Сина Твого і Тебе, щоб дізнатися про місце, на якому повинен бути побудований храм. І вказав Господь те місце: щоб по всій землі була роса, а там сухо; і знову повсюди сухо, а на місці храму роса; і послав вогонь з неба, і спалив увесь хмиз, і росою покрив. Преподобні ж і всі вірні люди, які були там, упали на землю, зі страхом взи­ваючи: алилуя.

Ікос 7

Новий храм, Небу подібний, почали будувати богоносні отці Антоній і Феодосій. Після смерт­ної кончини їхньої преподобний Стефан закін­чив і переселив братію зі старого монастиря в новий. Блаженний же Никон прикрасив ікона­ми, золотом і сріблом; у ньому ж зібралися вірні, прославляли Тебе, Богородице, так:

Радуйся, Ти дивно покликала в обитель Твою варяга Симона; радуйся, принесеним ним по­ясом Ти вказала розмір храму.

Радуйся, Ти подала через греків золото на будівництво храму Твого; радуйся, у будівництві храму Твого Ти невидимо сприяла.

Радуйся, лаври Печерської будівнице; радуй­ся, храмів її Прикрасителько.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 8

Дивне показалося чудо, коли прикрашали храм Твій, Богородице, мозаїкою. У вівтарі на стіні сам зобразився образ Твій преподобному Антонію з іконописцями, які були з ним, і про­світився він краще за сонце. І ось із вуст Твоїх вилетів голуб білий, і летів до образа Спасителя, і влетів у вуста Його і там сховався. Грецькі іконописці, побачивши це, в обителі Твоїй і жит­тя своє закінчили, мощі ж їхні було покладено в печері, душами ж вони на Небеса пересели­лися, де прославляють Тебе з ангелами, сину ж Твоєму взивають: алилуя.

Ікос 8

Увесь храм, Небу подібний, сяє від Твоєї іко­ни Печерської, Богообрана Діво. І ось блажен­ний Захарія прийшов до Тебе, просячи захис­ту, коли боржник його Сергій не хотів віддати йому золото і срібло, успадковане від батька. Ти ж, Владичице, послала ангела покарати клятвопорушника; побачивши це, Захарія зали­шив світ, прийшов в обитель Печерську і про­жив у ній до кінця своїх днів, оспівуючи Тебе так:

Радуйся, Чесніша за все творіння вселенної; радуйся, Найсолодшого Ісуса Оселе.

Радуйся, Святий Покрове нашого життя; ра­дуйся, Благодатне Втішення в наших скорбо­тах.

Радуйся, вся наша Надіє і Спокою; радуйся, після Бога наше Уповання у земному житті.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 9

Усіляке мудрування відкинувши, ми дивуємо­ся чудесам Твоїм, Богородице, бо коли прийшов час освячення церкви Твоєї, кам'яна дошка на престіл невидимо була принесена ангелами, ними ж в образі юнаків були скликані святителі на її освячення, як апостоли Христові були зібрані на Твоє погребіння; святитель Іоанн, ченці печерські і всі люди, дивлячись на це, прослав­ляли Тебе, Пречиста, радісно святкуючи свято освячення, Богові співаючи пісню: алилуя.

Ікос 9

Красномовці багатослівні не можуть похвали­ти чудеса Твої, Богородице, сотворені в обителі Печерській, а найбільше при заснуванні, будів­ництві і освяченні храму на честь славного Успіння Твого; і нині не залишай нас, недостойних дітей Твоїх, зберігаючи обитель Твою, щоб ми взивали до Тебе так:

Радуйся, бо Сам Бог Отець назнаменував су­шею місце храму; радуйся, бо Син Твій зійшов у лоно Твоє, як роса на руно.

Радуйся, бо Дух Святий послав вогонь з неба на спалення місця для храму; радуйся, бо Бог Отець невидимо зобразив образ Твій у вівтарі.

Радуйся, бо Бог Син, Сонце правди, сяянням церкву Твою наповнив; радуйся, бо Дух Свя­тий у вигляді голуба, який вилетів із вуст обра­за, у храмі Твоєму показався.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 10

Спасти бажаючи душу свою, преподобний Аліпій прийшов у Твою обитель, Богородице, і був там майстерним іконописцем; через нього ж Ти, Богоневісто, чудесами прославилася: ікони, на­писані ним, ставши чудотворними, засяяли біль­ше за сонце, деякі ікони ангели писали. Від них же і донині деякі збереглися, виточуючи чудеса тим, хто прославляє Тебе і до Бога взиває: алилуя.

Ікос 10

Стіною міцною і Заступництвом явилася Ти, Владичице, новій обителі Твоїй Свенській, коли князь Роман попросив ченців Печерських відпу­стити чудотворну ікону, написану преподобним Аліпієм, для зцілення від сліпоти. Коли ж плавці пристали з іконою Твоєю до берега, ікона твоя невидимо опинилася на дереві на горі; її ж знайшовши, князь Роман отримав зцілення очей своїх, утворив там обитель, зібрав ченців і разом з ними взивав до Тебе так:

Радуйся, бо Ти ікони Свої чудесами просла­вила; радуйся, ним же Ти прославила лавру Печерську.

Радуйся, і нову обитель Свенську Ти полюби­ла; радуйся, бо і в ній Ти показала Твою чудо­творну ікону.

Радуйся, дивні і великі чудеса Ти явила від неї; радуйся, всім, хто просить у Тебе, через Твою ікону зцілення Ти виточуєш.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 11

Співи зворушливі приносять перед іконою Твоєю Печерською не тільки в місті Києві, але і в Свенську, в Москві і Ярославлі та в інших містах і селах православні люди, закликаючи Тебе на допомогу разом з преподобними Антонієм і Феодосієм, і, одержавши від Тебе, Бо­городице, поміч і заступництво, взивають до Сина Твого і Бога: алилуя.

Ікос 11

Світлоносну свічку, що просвіщає всіх, хто Тебе закликає, світ християнський має Тебе, Діво Богородице, а найбільше прославляє Тебе, свою Покровительку, лавра Печерська, яку Ти зберігаєш довгі роки від нападу агарян і вся­ких ворогів, і від єретиків і міжусобної бороть­би, і від нападу іноплемінників. І хоч іноді по­пускала її руйнування заради наших гріхів, але знову ще красивішою піднімала Ти її, і дарами земними наповнювала її насельників, і благо­датними дарами збагачувала тих, що взивали до Тебе так:

Радуйся, іконою Успіння Твого Ти нас захи­щаєш; радуйся, нерукотворним образом Ти нас покриваєш.

Радуйся, Печерською іконою Твоєю зцілен­ня нам подаєш; радуйся, Свенським образом Твоїм нас покриваєш.

Радуйся, град Москву іконою Твоєю Печерсь­кою відвідала; радуйся, і місто Ярославль Твоєю іконою осяяла.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська Похвало і наше Утішення.

Кондак 12

Благодать Божественну, покров і заступниц­тво подай, Владичице наша і Мати, нам, що припадаємо перед іконою Твоєю Печерською. Підніми нас від гріховного сну, збережи лав­ру Твою і нас, недостойних дітей Твоїх, спо­доби нас жити в огорожі обителі Печерської до кінця наших днів і прославляти Тебе і Сина Твого, Христа Бога нашого, співаючи йому: алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи Твої милості і чудеса, явлені в обителі Печерській від літ давніх і донині, по­клоняємося перед образом Твоїм, Яким Ти спа­саєш нас і всіх, хто закликає Тебе на допомогу і взиває до Тебе так:

Радуйся, торжество віри православної в лаврі Печерській Ти являєш; радуйся, серця людські Ти розпалюєш любов'ю до Бога.

Радуйся, гору Печерську, як другий Синай, Ти прославила; радуйся, ікони Твої як провідників спасіння Ти показала.

Радуйся, з Небесних висот Ти на нас спогля­даєш; радуйся, на благі діяння Ти нас настав­ляєш.

Радуйся, Пресвята Богородице Діво, Печерська похвало і наше утішення.

Кондак 13

О Всехвальна наша Мати, Преславна Влади­чице Богородице! Прийми ці похвали і молін­ня, що від скверних уст і нечистого серця Тобі приносяться; збережи Твою обитель, нашими гріхами осквернену; збери нас, розпорошених, і сподоби в чині ангельському досягти Небес­ного Царства разом з преподобними Антонієм і Феодосієм та всіма угодниками Печерськими, і вічно прославляти Тебе, нашу Матір, і Сина Твого і Бога, і співати пісню: алилуя.

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

uspeniekiev_400

Молитва до Пресвятої Богородиці

О Пресвята і Пренепорочна Діво Богороди­це, наша Печерська похвало і окрасо, покрове і заступництво, істинна Владичице обраного же­реба Твого, прийми нас, недостойних рабів Твоїх, що приносимо Тобі убоге моління з вірою і любов'ю перед чудотворним образом Твоїм, щоб Ти відвідала наше гріховне житіє, просвіщаючи його світлом покаяння. Осіни нас, обтяжених великими скорботами, Твоєю Небес­ною радістю, і сподоби нас завжди славити Тебе в мирі і благоденстві в обителі Печерській; і тут пройшовши путь життя нашого без пороку, з Твоєю допомогою досягнемо вічної радості у світлості святих і божественних отців наших Антонія і Феодосія та всіх преподобних Печерських, і єдиними устами і серцем оспівуємо Тебе і Предвічного Сина Твого, з безначальним Його Отцем і пресвятим і Всеблагим і Животворчим і Єдиносущним Його Духом навіки-віків. Амінь.

pecherskaya_400_01

 

Молитва друга до Пресвятої Богородиці

 

О Пресвята і Преблагословенна Мати Госпо­да і Спаса нашого Ісуса Христа, Пречиста Приснодіво Богородице Маріє! Припадаємо і по­клоняємося Тобі перед святою і чудотворною іконою Твоєю, яку з давніх часів благозволила Ти прославити безліччю чудес і зцілень. Сми­ренно благаємо Тебе, благу і милосердну За­ступницю нашу: молитвами угодників Твоїх, преподобних Антонія і Феодосія Печерських, почуй голос моління нас, грішних, не зневаж зітхань від душі, подивись на скорботи і біди, що нас охопили, і як воістину любляча Мати поспіши на поміч нам, безпомічним, сумним, що впали у многі і тяжкі гріхи і завжди прогнівляємо Господа і Сотворителя нашого. Його ж ублагай, Заступнице наша, щоб Він не згубив нас з беззаконнями нашими, але щоб Він показав нам чоловіколюбну Свою милість. Ви­благай, Владичице, у Його благості всім право­славним християнам здоров'я і душевне спасін­ня, благочестиве і мирне життя, землі родю­чість, добре поліття, своєчасні дощі і благосло­вення звище на всі добрі діла і починання; хво­рих зціли, скорботних утіш, бідуючим допомо­жи; сприяй усім нам носити ярмо Христове в терпінні і смиренні, і сподоби нас побожно закі­нчити земне житіє, християнську ж і неосоромлену кончину одержати і Небесне Цар­ство успадкувати. О Царице Всехвальна, Мати Божа всеблага! Простягни богоносні руки Твої до улюбленого Сина Твого і Бога нашого, убла­гай Його спасти і визволити від загибелі вічної усіх ченців обителі Твоєї Печерської. Як у дав­нину на горі Печерській Ти явила милість, Вла­дичице, так і нині покажи, Богородице, щедро­ти Твої над Твоєю обителлю і над нами, недостойними дітьми Твоїми; щоб і тут, у земному житті нашому, і після кончини життя нашого ми прославляли безначального Отця, Єдинородного Його Сина, і Єдиносущного і Святого Його Духа, і Твоє милостиве заступництво навіки-віків. Амінь.

Автор: admin
Дата створення: 2012-08-21
Рубрика: Акафісти
Перегляди: 563
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |