Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

Акафіст Пресвятій Богородиці перед Її чудотворною іконою «Троєручиця»

10581088108611081088109110951095108010941103_400

Кондак 1

Непереможній Воєводі, Богообрадуваній Приснодіві Богородиці, що відвідала гору Афонську явленням ікони Своєї і багато милості через неї роду християнському дарувала, похвальні пісні виголошуємо нині. Ти ж, о Богомати, маєш державу непереможну і Материнське за нас піклування, прийди на допомогу нам і від уся­ких бід визволи нас, що взиваємо до Тебе:

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Ікос 1

Ангел земний і людина Небесна, преподоб­ний Іоанн Дамаскин з теплої любові до Тебе, Богомати Владичице, святу ікону Твою спору­див, і її в своїй келії з благоговінням поста­вив, і перед нею щиро в молитвах до Тебе взи­вав:

Радуйся, бо радість вічну — Спасителя світу народила; радуйся, бо всезгубного пекла силу народженням Твоїм знищила.

Радуйся, бо Ти виконала всі пророцтва; ра­дуйся, бо ти Адамове і Євине гріхопадіння за­гладила.

Радуйся, бо Єдиного від Тройці на руках Твоїх з любов'ю носила; радуйся, бо вогонь Божества неопалимо в утробі Твоїй вмістила.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 2

Преподобний Іоанн Дамаскин, бачачи пра­вицю свою, що багато писала на захист честі і поклоніння святих ікон, за намовою царя-іконоборця немилостиво відсічену, випросив її у невірного мучителя, приклав до суглоба і зі сльозами молився про зцілення перед чесною іконою Твоєю, Пречиста Діво. Ти ж, всеблага і всемогутня роду нашого Заступнице, молитву почула і, уві сні явившись, зцілила відсічену руку, і він подячно взивав до Бога: алилуя.

Ікос 2

Розум людський не може осягнути велику силу чудесно явлених благодатних зцілень че­рез ікону Твою, Богомати, не може пояснити це невимовне чудо, як відсічена правиця пре­подобного за одну ніч цілою і здоровою стала, тільки невеликий шрам від колишньої рани залишений був Лікаркою Всеблагою, що слу­хає від нас цю похвалу:

Радуйся, бо ти є Скора Утішителька скорбот­них душ; радуйся, бо Ти радість приносиш бо­лісним серцям відвіданням Своїм.

Радуйся, бо безнадійних страждальців Надією на зцілення підбадьорюєш; радуйся, бо хворих, покинутих лікарями, на Свої руки приймаєш.

Радуйся, бо відсічену правицю обранця Божо­го цілою і здоровою надприродно сотворила; радуйся, бо все можливо Тобі, Миосердна За­ступнице, що завжди захист Свій нам показуєш.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 3

Силу правиці Всевишнього побачив благомовний Іоанн у зціленні правиці своєї, і похваль­ними піснями прославляв Тебе, Владичице Всеблага, і подобу відсіченої своєї руки приклав до чудотворного Твого образа заради вічної пам'яті про велике чудо. Це сьогодні бачимо, і тому Твоя свята ікона називається "Троєручиця". Три руки, на ній зображені, виявляють тайну Святої Тройці, а чуда, які від неї тво­ряться, всіх надихають з похвалою взивати до Господа: алилуя.

Ікос 3

Маючи велику ревність у Господі, святої Цер­кви духоносний творець піснеспівів і божествен­ний славитель Її преподобний Іоанн до кінця життя свого хвалебними піснеспівами прослав­ляв Твою милість до нього, Богородице. В па­м'ять колишнього чуда хустину, якою була об­горнута відсічена рука, на голові своїй носив, а ікону Твою, багатоцілительку, як спадок вели­кий святій лаврі преподобного Сави Освячено­го після себе залишив. Нехай усі вірні зверта­ються до зображеної на ній Цілительки душ і тіл і взивають:

Радуйся, ворогів святої православної віри Сильна Поборнице; радуйся, проповідників єван­гельського вчення Покровителько.

Радуйся, благочестивих християн Захисте і Похвало; радуйся, боголюбивих іноків Утіхо.

Радуйся, бо тим, хто бореться проти світу, плоті і диявола, Скора Помічниця; радуйся, бо тим, хто має ревність до цнотливості і чистоти, Велика Помічниця.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 4

Буря нерозуміння засмучує розум мій, як мо­жу недостойними устами оспівувати славу Твою, Пречиста Діво, яку в святій іконі Твоїй явила Ти, подарувавши її нам на допомогу і захист від ворогів видимих і невидимих. Тому, вели­чаючи незчисленні милості Твої до роду хрис­тиянського, сповідую чудеса Твої і смиренно співаю Вседержителю: алилуя.

Ікос 4

Іноки святої лаври Сави Освяченого, чуючи про великі добродіяння прийшовшого в лавру на поклоніння первосвятителя Сербського Сави, за натхненням Твоїм, Богомати, подарували йому на благословення святу ікону Твою Троєручицю, яку він з благоговінням як неоцінен­ний дар у країну Сербську приніс, навчаючи паству свою взивати до Тебе:

Радуйся, бо зі сходу до заходу силу всемогут­ності Христової іконою Твоєю сповіщаєш; ра­дуйся, бо хвороби душевні і тілесні іконою Твоєю невидимо лікуєш.

Радуйся, бо країні Сербській ікону Твою як завдаток благовоління подарувала; радуйся, бо чудами Твоїми через неї православ'я міцно утвердила.

Радуйся, бо область Симеона Мироточивого благодатно відвідала; радуйся, бо Сави першо­престольного паству Материнським покровом Твоїм осінила.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 5

Подібною до Божої зірки явилася ікона Твоя, Богородице, бо з волі Твоєї святої була постав­лена і відпущена із Сербії на віслюку без про­відника, принесена ним на гору Афонську до воріт Хілендарської обителі; її як дар Небесний сприйняли ченці, поставили у вівтарі соборної церкви, взиваючи з розчуленням глибоким до всіх благ подателя Бога: алилуя.

Ікос 5

Ченці хілендарські, бачачи Твоє до них бла­говоління, Преблагословенна Діво, через чудес­не пришестя до них святої ікони Твоєї Троєручиці, з радістю і любов'ю поклоняючисьїй, цілу­вали і зі співами взивали до Тебе благохваління такі:

Радуйся, Провіднице подвижників благочес­тя до вишнього Сіону; радуйся, бо Ти пустиннолюбних ченців приводиш до Небесного Єру­салима.

Радуйся, бо безсловесний віслюк Твоїй святій волі дивно підкорився; радуйся, бо на віслюку благодатну Твою ікону із Сербії на Афон дивно принесено.

Радуйся, бо Ти пустелю Афону пахощами святині наповнила; радуйся, бо Ти Хілендарській обителі благоволінням Твоїм благодіяла.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 6

Проповідує на Афоні Хілендарська обитель багатство милостей і щедрот Твоїх, Богороди­це Діво, і світло красується, маючи святу ікону Твою Троєручицю собі за ігумена, бо така була воля Твоя, щоб перебувати іконі Твоїй на місці ігумена у храмі Божому і в душах братії, щоб усі від Тебе єдиної благословення на всякий послух приймали і взивали, прославляючи Творця, що так до них благозволив: алилуя.

Ікос 6

Сповістила Ти волю Твою, Богомати, ченцям хілендарським, засмученим незгодою при обранні ігумена, чудесно поставивши святу ікону Твою на ігуменському місці у храмі Бо­жому, і відкрила одному з них у видінні, що сама хочеш перебувати Настоятелькою в оби­телі їхній через ікону Твою чесну, нехай більше не обирають собі ігумена. Вони, у смиренні душ і сердець втішені, взивали до Тебе:

Радуйся, бо ченців, які подвизаються, відома і Всемогутня Покровителька; радуйся, бо до Сина Твого і Бога сильна за них Предстателька.

Радуйся, бо невидимо жезл ігуменський у Хілендарській обителі прийняла; радуйся, бо до цього часу обитель цю цілою і впорядкова­ною зберігаєш.

Радуйся, бо трепетом і благоговінням сердеч­ним братію, яка приймає благословення від ікони Твоєї, Ти наповнюєш; радуйся, бо Ти неблагоговійних, гордих і зарозумілих суворо караєш.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 7

Бажаючи створити не тільки Афон, а й усі країни православні причасними благодаті ве­ликих чудес, що виливаються через ікону Троєручицю, Пречиста Владичице, її у всіх містах, країнах, церквах і монастирях Ти розповсюди­ла і дивними ділами прославила, тому і всі вірні діти святу ікону Твою Троєручну з любов'ю шанують і на ній до разом з Тобою зображено­го Христа старанно взивають: алилуя.

Ікос 7

Дивно являєш, Преблагословенна Діво і Мати, милості вірним людям і святою іконою Твоєю Троєручицею всеславні чудеса твориш силою благодаті Христа: сліпих просвіщаєш, розслаб­лених зміцнюєш, хворих лікуєш і всім, хто вдається до цілительного Твого образа, завжди являєш швидку допомогу, надихаючи взивати до Тебе:

Радуйся, бо Ти святу гору Афонську через жереб Собі обрала; радуйся, бо всі країни пра­вославні покровом милості Твоєї Ти осіняєш.

Радуйся, бо Ти є незмінна Настоятелька Хілендарської обителі; радуйся, бо Ти багатьох місць і пустель велика скарбниця зцілень.

Радуйся, бо на Афоні, в Україні, Сербії та інших країнах іконою Твоєю преславно чудеса твориш; радуйся, бо тих, хто любить і шанує Тебе, від усяких бід визволяєш.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 8

Дивно бачити, як ченці хілендарські до ікони Твоєї як до ігумена приходять і від неї благосло­вення на послух приймають. Але, о Всеблага, як їх приймала і милостиво благословляла, так і нас, недостойних, не позбав Матернього Твого милосердя й опіки, прийми благоутробно мо­литви наші, що перед святою іконою Твоєю підносяться, осіни і нас благословенням Твоїм благодатним, визволи від усяких бід і скорбот і навчи богоугодно співати Триєдиному Богу: алилуя.

Ікос 8

Увесь світ переповнений, як зірками богосвітлими, чудотворними іконами Твоїми, Бого­родице Діво, серед них як денниця світлосяйна ікона Твоя Троєручиця предивними чудесами благодатно сяє і зігріває холодні серця наші знаменнями Твого до нас милостивого спогля­дання. Заради цього шануємо пречистий лик Твого святого зображення і Тобі перед ним співаємо:

Радуйся, Богообрадувана і Пренепорочна Вседіво; радуйся, Єдина, Чиста і Благословенна між жонами.

Радуйся, Нетлінна і Безневісна Агнця і Пас­тиря Мати; радуйся, Прекрасна і Світлоносна палато святих Святійшого Слова.

Радуйся, Лілеє Білосніжна і запашна дівства і чистоти; радуйся, Царице і Владичице Неба і землі.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 9

Усі вірні отримують Твою Материнську опіку, всеблага Владичице. За немовлят милосердно піклуєшся, юнаками невидимо керуєш, дорослих у благочесті утверджуєш, старих у немочах зміц­нюєш, усім усякі блага корисні для душі даруєш всесильним заступництвом Твоїм біля престолу Пресвятої Тройці, їй же подячно ми співаємо: алилуя.

Ікос 9

Голосами людськими не можемо достойно прославити Тебе, Богородице, чеснішу від херу­вимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що народила Єдиного в Тройці Христа Життєдавця. Ми, любов'ю до Тебе натхнені, смиренно на­смілюємося приносити Тобі такі пісні:

Радуйся, Могутня Заступнице роду християн­ського; радуйся, Благосердна Мати всіх скорбот­них і обтяжених.

Радуйся, бо лагідним сяянням Твоїм морок грі­хів і пристрастей наших розганяєш; радуйся, бо на путь покаяння нас премудро наставляєш.

Радуйся, бо в грізний час смерті всім нам міц­на Заступниця; радуйся, бо доброї відповіді нам перед Суддею праведним старанна клопітниця.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 10

Запорукою спасіння є дарована нам свята і всечесна ікона Твоя, Богородице Діво, бо як у давни­ну пророкувала божественному Євангелісту Луці, з нею і донині благодатна сила Твоя перебуває, чудесами всехвальними віру в нас утверджує, хворих задарма лікує і на путь спасіння душі наші приводить, щоб ми взивали до Царя Неба і землі, який прославив ім'я Твоє у вселенній: алилуя.

Ікос 10

Стіна Ти є дівам і ченцям, Богоневісто Діво, і всім, хто щиро до Тебе звертається й ікону Твою святу благоговійно шанує; бо її дарував нам усіх благ Податель Господь на допомогу і ліку­вання хвороб душевних і тілесних і цим нади­хає співати Тобі:

Радуйся, Добра Годувальнице дів і безматерніх сиріт; радуйся, ченців і черниць благоскорботних Провіднице до нагород Небесних.

Радуйся, бо тих, хто сидить у темниці і кайда­нах, Ти відвідуєш благодатними втіхами; радуйся, благословення домівок і благочестивих родин.

Радуйся, бо Ти є Наставниця юнаків у цнот­ливості і стриманні; радуйся, бо Ти старих при­водиш до благого життя і мирної кончини.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 11

Співи молебні з вірою і любов'ю возносимо Тобі перед пречистим образом Твоїм і благає­мо: почуй, Всемилостива, і збережи нас від роз­тлінних вчень невір'я і марновірства, якими принижується наша святоотцівська православ­на віра, захисти нас від спокус лукавого, збере­жи нас і батьківщину нашу від усяких незгод і злої розпусти ворогів віри і сподоби в любові і однодумності зі всіма вірними дітьми святої Христової Церкви благоприємно співати Сотворителю нашому: алилуя.

Ікос 11

Світлоносна свічка — ікона Твоя свята, Богоро­дице Діво, увесь світ сяянням чудес просвічує, а серця наші запалює любов'ю до Тебе, Пречис­тої і Преблагословенної Матері Найсолодшого Господа нашого Ісуса Христа, Який дарував нам Тебе у покров і захист проти полків сатанинсь­ких, які бояться і тремтять перед самим іме­нем Твоїм, знаючи силу Твою, яку величаємо, і до Тебе взиваємо:

Радуйся, бо від ворогів наших видимих і не­видимих Ти премудро захищаєш; радуйся, бо хулителів святої православної віри Ти невидимо караєш.

Радуйся, бо духів злоби від нас Своєю кріпкістю відганяєш; радуйся, бо володіти їм над нами Ти не допускаєш.

Радуйся, бо любов'ю до Бога і ближніх Ти нас надихаєш; радуйся, бо всі благі прохання наші Ти швидко виконуєш.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 12

Благодать з висоти дарована святій іконі Твоїй Троєручиці, Владичице Преблага: скорботних утішати, хворих зціляти, сліпих просвіщати, розслаблених зміцнювати, вірних у благочесті утверджувати, невірних до пізнання істини при­водити. Знамення і чудеса, що від ікони бува­ють, перевищують людське розуміння і тільки вірою пізнаються, що приводить вірні душі до невмовкного славослов'я Творця богославною піснею: алилуя.

Ікос 12

Оспівуємо чудеса Твої, Благодатна Богороди­це, не утаємничуємо щедрот Твоїх, сповідуємо благодіяння Твої, прославляємо незліченну милість Твою до роду християнського, яку ба­чать усі кінці землі: бо із сходу до заходу про­славляється ім'я Твоє святе, що благословляєть­ся всіма родами і в молитвах закликається в усіх країнах. Тобі, прославленій і звеличеній Сином Твоїм і Богом, ми похвалу співаємо:

Радуйся, Тихе Пристановище тих, хто плаває по бурхливому житейському морю; радуйся, бо хвилювання пристрастей Ти втихомирюєш Своєю благосердою участю.

Радуйся, бо тих, що у відчай і сумування пори­нають, Ти піднімаєш надією на спасіння; ра­дуйся, бо тих, що сумніваються і вагаються у вірі, напоумлюєш явленнями і чудесами.

Радуйся, бо тим, які в обителях чернечих подви­заються богоугодно, Ти є подателькою блаженно­го упокоєння; радуйся, бо і тих, що у світі благочес­тиво живуть, не позбавляєш Твого заступництва.

Радуйся, Помічнице наша, що Троєручною іконою Твоєю нам допомагаєш.

Кондак 13

О Всехвальна Мати Найсолодшого Спасителя нашого Господа Ісуса Христа! Почуй голос мо­лебний, до Тебе перед іконою святою Твоєю нами смиренно піднесений, і Материнською молит­вою Твоєю до народженого від Тебе, святих Свя­тійшого Слова, від усякої визволи напасті і віч­ної муки всіх, хто ім'я Твоє молитовно закли­кає і за Тебе подячно взиває до Бога: алилуя.

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

10581088108611081088109110951095108010941103_6_400

Молитва до Пресвятої Богородиці

О Пресвята і Преблагословенна Діво Богоро­дице Маріє! Припадаємо і поклоняємося Тобі перед святою чудотворною Троєручною іконою Твоєю, згадуючи преславне чудо Твоє через зці­лення відсіченої правиці преподобного Іоанна Дамаскина від ікони цієї; заради цього знамен­ня, яке і донині є видимим на ній в образі третьої руки, до зображення Твого прикладеної. Моли­мося Тобі і просимо Тебе, Всеблагу і Всещедру роду нашого Заступницю, почуй нас, і як бла­женного Іоанна, який у скорботі і хворобі до Тебе взивав, почула Ти, так і нас не відкинь, скорбот­них і хворих від ран різних пристрастей, що до Тебе від щирої і смиренної душі старанно вдає­мося. Ти бачиш, Всемилостива, немочі, озлоблен­ня і нашу потребу у Твоїй допомозі і заступництві, бо ми з усіх сторін ворогами оточені і не маємо нікого, хто допомагав би і захищав би, якщо тільки Ти змилосердишся до нас, Владичице.

Щиро молимося Тобі: почуй наш скорботний голос і допоможи нам святоотцівську православну віру до кінця наших днів непорочно зберігати, всі заповіді Господні постійно виконувати, щире покаяння за гріхи наші завжди Богові приносити і сподобитися мирної християнської кончини жит­тя нашого і доброї відповіді на Страшному суді Сина Твого і Бога нашого. Його ж ублагай за нас Материнською Твоєю молитвою, нехай не засу­дить нас за беззаконня наші, але нехай помилує нас із великої і невимовної Своєї милості, о Всеблага! Почуй нас і не позбавляй нас Твоєї дер­жавної допомоги, щоб Тобою живих одержавши спасіння, ми оспівували і прославляли на землі народженого від Тебе Спасителя нашого Господа Ісуса Христа, Йому ж належить слава і держава, честь і поклоніння разом із Отцем і Святим Ду­хом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Автор: admin
Дата створення: 2012-08-25
Рубрика: Акафісти
Перегляди: 1972
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |