Меню
Головна
Надвірнянський Деканат
Молитвослов
Правлячий архиєрей
Собор Святого Володимира
Бібліотека
Церковний календар
Дошка оголошень
Шлях до Христа
Шлюбні оповіді
Розпис Собору
Контакти
ФОТО
Притчі
Архів
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Цікаві Сайти
Статті
Християнські фільми
Архиєрей на спокої

Підрозділи
Архів
Архиєрей на спокої
Бібліотека
Головна
Дошка оголошень
Закон України Про свободу совісті та релігійні організації
Законодавство України
Контакти
Молитвослов
Надвірнянський Деканат
Правлячий архиєрей
Притчі
Розпис Собору
Собор Святого Володимира
Статті
ФОТО
Християнські фільми
Цікаві Сайти
Церковний календар
Шлюбні оповіді
Шлях до Христа

Святитель Тихон, єпископ Воронезький, Задонський чудотворець (1783)

10581080109310861085_400

Святитель Тихон Задонський

Святитель Тихон Задонський, єпископ Воронезький (в миру Тимофій), народився в 1724 році в селі Короцьке Новгородської єпархії в родині дяка Савелія Кирилова. (Нове прізвище – Соколов буле присвоєне йому пізніше начальством Новгородської семінарії). З раннього дитинства після смерті батька він жив у такій нужді, що мати ледве було не віддала його на виховання сусідові, ямщику, оскільки годувати родину було нічим. Харчуючись одним чорним хлібом і то дуже стримано, хлопчик наймався до багатих городників копати грядки.

10581080109310861085_3_400

Святитель Тихон Задонський

Тринадцятирічним підлітком він був відданий в духовне училище при Новгородському архієрейському управлінні, а в 1740 році прийнятий на відомче утримання у влаштовану в Новгороді семінарію. Юнак навчався відмінно і після закінчення семінарії в 1754 році був залишений у ній викладачем, спочатку грецької мови, потім риторики і філософії.

10581080109310861085_4_400

Святитель Тихон Задонський

У 1758 році він прийняв постриг з ім'ям Тихон. У тому ж році його призначили на посаду префекта семінарії. У 1759 році його перевели до Твері з возведенням у сан архімандрита Желтиківського монастиря. Потім визначили ректором Тверської семінарії і одночасно настоятелем Отрочського монастиря. 13 травня 1761 року він був хіротонісаний в єпископа Кексгольма і Ладоги (вікарія Новгородської єпархії). Посвячення було промислительно. Молодого архімандрита припускали перевести в Троїце-Сергієву Лавру, але в Петербурзі при обранні Новгородського вікарія, на Великдень, з 8 жеребків тричі виймалося його ім'я.

Того ж дня Тверський Преосвященний Афанасій, несвідомо, пом'янув його на Херувимській пісні (біля жертовника) як єпископа.

10581080109310861085_1_400

Святитель Тихон Задонський

 

У 1763 році святитель був переведений на Воронезьку кафедру. Протягом чотирьох з половиною років керуючи Воронезькою єпархією, святитель Тихон постійно дозирав її своїм життям і численними пастирськими повчаннями і спасенними книгами. Він написав для пастирів ряд творів: «Про сім Святих Тайн», «Додаток до посади священицької», «Про таїнство Покаяння», «Інструкція про здійснення шлюбів».

10581080109310861085_5_400

Святитель Тихон Задонський

Особливо вимагав святитель, щоб кожен священнослужитель мав Новий Завіт і щодня його читав. У «Окружному посланні» він закликав пастирів до побожного здійснення таїнств, Богоміркування і братолюбності. («Повчання про власні кожного християнина обов’язки» було багаторазово перевидано в Москві та Петербурзі вже в ХVIII столітті).

10581080109310861085_6

Святитель Тихон Задонський

У Воронежі святитель викорінив давній язичницький звичай – святкування на честь Ярила. У межах розташування війська донських козаків він відкрив місіонерську комісію для навернення розкольників до Православної Церкви. У 1765 році святитель Тихон перетворив Воронезьку слов'яно-латинську школу в духовну семінарію і, запросивши досвідчених викладачів з Києва і Харкова, виробив для неї навчальні програми.

10581080109310861085_7_400

Святитель Тихон Задонський

Багато зусиль і трудів довелося йому вжити, щоб влаштувати храми, школу, наставити і напоумити пастирів і переконати в необхідності освіти. Керуючи обширною єпархією, святитель не щадив своїх сил, часто проводячи ночі без сну. У 1767 році він змушений був через слабке здоров'я залишити управління єпархією і віддалитися на спокій в Толшевський монастир, який знаходився в 40 верстах від Воронежа.

10581080109310861085_8_400

Святитель Тихон Задонський

 

У 1769 році святитель перейшов в Богородицький монастир міста Задонська. Оселившись в цьому монастирі, святитель Тихон став великим учителем християнського життя. З глибокою мудрістю він розвинув ідеал істинного чернецтва - «Правила чернечого житія» і «Повчання тим, хто навернулися від суєтного світу» - і в житті своєму втілив цей ідеал. Він строго зберігав статути Церкви, ревно (майже щодня) відвідував храми Божі, часто сам співав і читав на кліросі, а з часом, через смирення, зовсім залишив участь у звершенні служб і стояв у вівтарі, благоговійно захищаючи себе хресним знаменням.

10581080109310861085_10_400

 

 Святитель Тихон Задонський

Улюбленим келійним заняттям його було читання житій святих і святоотецьких творінь. Псалтир він знав напам'ять і в дорозі зазвичай читав або співав псалми. Багато спокус перетерпів святитель, бідкаючись з приводу вимушеного залишення пастви.

10581080109310861085_11_400

Святитель Тихон Задонський

Поправивши здоров'я, він збирався повернутися в Новгородську єпархію, куди його запрошував митрополит Гавриїл на місце настоятеля в Іверському Валдайському монастирі. Коли келійник оголосив про те старцю Аарону, той сказав: «Що ти біснуєшся? Матір Божа не велить йому виїжджати звідси». Kелійник передав це Преосвященному. «Якщо так, - сказав святитель, - не поїду звідси», - і розірвав прохання. Іноді він їхав у село Липівка, де в будинку Бехтеєвих сам здійснював Богослужіння. Їздив святитель і в Толшевський монастир, який він любив за можливість усамітнення.

 

Плодом його духовного життя були творіння, які святитель завершив на спокої: «Скарб духовний, від світу зібраний» (1770), а також - «Про справжнє християнство» (1776).

10581080109310861085_2_400

Святитель Тихон Задонський

 

Жив святитель в найпростіших умовах: спав він на соломі, накриваючись овечим кожухом. Смирення його доходило до того, що на насмішки, які нерідко сипалися йому вслід, святитель не звертав уваги, роблячи вигляд, що їх не чує, і говорив після: «Богу так завгодно, що служителі сміються наді мною – я і гідний того за гріхи мої «. Часто говорив він в подібних випадках: «Прощення краще помсти».

 

Одного разу юродивий Каменєв вдарив святителя по щоці зі словами «не зазнавайся» - і святитель, сприйнявши це з вдячністю, щодня годував юродивого.

 

Все своє життя святитель «глум, скорботи, образи радісно терпів єси, думаючи, яко вінець без перемоги, перемога без подвигу, подвиг без лайки, а лайка без ворогів не буває» (пісня 6 канону).

10581080109310861085_12_400

Святитель Тихон Задонський

 

Строгий до себе, святитель був поблажливим до інших. Одного разу в п'ятницю перед святом Ваїй він увійшов в келію свого друга схимонаха Митрофана і побачив його за столом разом з Кузьмою Ігнатійовичем, єлецьким жителем, якого він теж любив. На столі була риба. Друзі зніяковіли. Благий святитель сказав: «Сідайте, я вас знаю, любов вище посту». І щоб ще більше заспокоїти їх, сам покуштував юшки. Особливо любив він простий народ, втішав його в тяжкій недолі, заступаючись перед поміщиками, яких постійно напоумлював бути милосердними. Всю свою пенсію і приношення шанувальників він віддавав бідним.

10581080109310861085_13_400

Святитель Тихон Задонський

 

Подвигами самозречення і любові душа святителя піднялася до споглядань Небесного і прозрінь майбутнього. У 1778 році в тонкому сні йому було таке видіння: Матір Божа стояла на хмарах і біля неї апостоли Петро і Павло; сам святитель на колінах просив Пречисту про продовження милості до світу. Апостол Павло голосно сказав: «коли промовляють мир і твердження, тоді нападе на них несподівано всезгубність». Святитель прокинувся в трепеті і в сльозах. У наступному році він знову бачив Матір Божу на повітрі і біля неї кілька осіб; святитель впав на коліна, і біля нього впали на коліна четверо одягнених у білі шати. Святитель просив Пречисту за когось, щоб той не віддалявся від нього (хто були ці особи і за кого було прохання, святитель не сказав келійнику), і Вона відповідала: «Здійсниться прохання твоє». Святитель Тихон передбачив багато з майбуття Росії, зокрема говорив про перемогу Росії у Вітчизняній війні 1812 року. Не раз святителя бачили в духовному захваті, зі зміненим і просвітленим обличчям, але він забороняв говорити про те. За три роки до смерті він щодня молився: «Скажи мені, Господи, кончину мою». І тихий голос на ранковій зорі сказав: «У день недільний». У тому ж році він бачив уві сні прекрасний промінь і на ньому чудові палати і хотів увійти в двері, але йому сказали: «Через три роки можеш увійти, але тепер потрудись». Після цього святитель закрився в келії і брав до себе тільки рідкісних друзів. До смерті у святителя були приготовлені одяг і труна: часто він приходив плакати над своїм труною, що стояли скритно від людей в комірчині. За рік і три місяці до смерті в тонкому сні святителю представилося, що він стоїть в боковій частині монастирської церкви і знайомий священик виніс з вівтаря через Царські двері Немовлятко під покривалом. Святитель підійшов і поцілував Немовлятко в праву щоку, а той ударив його в ліву. Пробудившись, святитель відчув оніміння лівої щоки, лівої ноги і дрижання лівої руки. Цю хворобу він прийняв з радістю. Незадовго перед смертю святитель бачив уві сні високу і стрімку драбину і почув повеління сходити по ній. «Я, - розповідав він своєму другові Кузьмі, - спочатку боявся слабкості своєї. Але коли став сходити, народ, що стояв біля драбини, здавалося, підсаджував мене все вище і вище до хмар». «Драбина, - пояснив Козма, - шлях до Царства Небесного; допомагали тобі - ті, які користуються настановами твоїми і будуть поминати тебе». Святитель сказав зі сльозами: «Я і сам те ж думаю: відчуваю близькість кончини». Під час хвороби він часто причащався Святих Тайн.

10581080109310861085_14_400

Святитель Тихон Задонський

 

Святитель Тихон помер, як і було йому сповіщено, в неділю 13/26 серпня 1783, на 59 році свого життя. Прославлення святителя здійснилося також у неділю – 13/26 серпня 1861 року.

Автор: admin
Дата створення: 2012-08-30
Рубрика: Життєписи Святих
Перегляди: 807
Перейти до початку сторінкиПерейти на головну сторінку
Пошук

Вхід
Вхід [Login]

Пароль [Password]


Наш банер

Наші друзі

bogoslov.cv.ua

cerkva.te.ua



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання







Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Газета Галичина



КНИГАРНЯ 'Є' - книжковий інтернет-магазин

Молитва иконе Спасу Вседержителю (часовня)





| Головна || Надвірнянський Деканат || Молитвослов || Правлячий архиєрей || Собор Святого Володимира || Бібліотека || Церковний календар || Дошка оголошень || Шлях до Христа || Шлюбні оповіді || Розпис Собору || Контакти || ФОТО || Притчі || Архів || Закон України Про свободу совісті та релігійні організації || Законодавство України || Цікаві Сайти || Статті || Християнські фільми || Архиєрей на спокої |